Skrevet av: Steffen Ødegård

- Det er ikke bare kilowattimene man sparer som er gevinsten med å gjøre tiltak, her er det mange ting som skaper merverdi. Og det er ganske uvanlig at et slitt kontorbygg går fra energiklasse D til B – det er jo nivået til dagens nybygg, sier energi- og miljørådgiver i Multiconsult, Solveig Heggvoll.

Da hun og kollegaene hennes fikk i oppdrag å kartlegge potensialet for energisparing og lønnsomhet for KLP Eiendoms bygg på Sluppen i Trondheim våren 2021, fant de store forbedringspotensial. En større leietaker hadde nettopp flyttet ut, og store deler av lokalene sto tomme.

- Vi slet med å få leid ut lokalene, fordi potensielle leietakere på visning ikke klarte å se potensialet. Bygget innfridde ikke deres forventninger verken til energibruk eller utseende. Vi forstod at vi måtte gjøre en ordentlig oppgradering for å gjøre bygget mer attraktivt. Det forteller Jonas Brenntrø, teknisk/digital eiendomsforvalter i KLP Eiendom Trondheim.

Sammen med Multiconsult gikk de gjennom energimodellen og så på ulike tiltak som kunne gjøres, og hva de kunne føre til. Hvor mye ville de spare på å bytte vinduer? Oppdatere ventilasjon? Skifte belysning?

Undersøkelsene viste et stort potensial, stort nok til at KLP Eiendom bestemte seg for å sette seg et ambisiøst mål – nemlig å gå fra energimerke D til B.

Gjorde kort prosess
Arbeidet med å oppgradere bygget gikk raskt i gang. Vinduer ble byttet ut, og både ventilasjon, oppvarming og lysstyring ble behovsstyrt. Kjøleanlegget ble ombygget for å også kunne fungere som varmepumpe.

- Tester som ble gjort før og etter tiltakene viser stor forskjell i lekkasje på bygningskroppen. Ifølge målingene har vi så langt i år spart 39 prosent av energien, mesteparten i de kalde månedene, fordi oppvarmingsbehovet har gått ned, forteller Brenntrø.

Samtidig valgte KLP å gjennomføre en skikkelig oppgradering av bygget. For selv om reduksjon i energibruk er attraktivt for leietakerne, betyr også utseendet en god del. Derfor ble flere etasjer pusset opp, og ny kantine kom på plass – også den med krav til lavt energibruk.

Kombinasjonen av tiltakene fikk bygget til å fremstå på en helt annen måte.

- Vi merker veldig godt effektene av den innsatsen vi har gjort. Nå er det blitt enkelt å få tak i nye leietakere, og leieprisen har gått opp. Det er bare noen få arealer igjen før bygget er fullt utleid, smiler Brenntrø.

Vinn-vinn-situasjon
En del eiere av næringsbygg tenker at det ikke blir lønnsomt å gjennomføre slike tiltak, fordi det er leietaker som vil få besparelsene, tror Heggvoll i Multiconsult. Men med tanke på strømprisene, er det brennaktuelt akkurat nå, og det blir ikke mindre aktuelt i fremtiden, påpeker hun.

- Energisparing er et effektivt tiltak for å hjelpe samfunnet, samtidig som du selv får et bedre bygg, med økt komfort og bedre inneklima. I tillegg kan du gjøre som KLP gjorde her, og kombinere det med vedlikeholdstiltak på bygningskroppen, som øker verdien på bygget. Dette er en vinn-vinn-situasjon, der leietakere får lavere energibruk, samtidig som byggeier vinner på økte leiepriser, økt utleiegrad og økt byggverdi, sier hun.

I KLP Eiendom merker de godt at leietakere blir mer og mer oppmerksomme på klimaavtrykk og energibruk til byggene de skal leie. Og dette prosjektet har levert over forventning.

- Å renovere et gammelt bygg er jo mye bedre klimamessig enn å bygge et nytt. Det samme bygget som ga oss utfordringer på visning, har nå blitt et bygg vi er veldig stolte av. Og vi har faktisk fått indikasjoner på at klasse A er innen rekkevidde hvis vi gjennomfører noen få tiltak til, sier Brenntrø.

Heggvoll i Multiconsult mener dette egner seg som et forbildeprosjekt.

- Når det er mulig å få til en slik forvandling av et helt vanlig kontorbygg fra 80-tallet på Sluppen i Trondheim, da er det absolutt mulig å få til andre steder også.

 

Om du vil vite mer, ta en tur over til byggets egen hjemmeside her

DRS_5554-Rediger.jpg
Solveig Heggvoll (Multiconsult) og Jonas Brenntrø (KLP Eiendom Trondheim) er svært fornøyd med oppgraderingen av Sluppenveien 12E til et moderne og energigjerrig kontorbygg

 

DRS_5414.jpg
Kantinen på ble også modernisert og har blitt en populær møteplass for byggets leietakere.

 

Untitled_Panorama-1.jpg
Ledige arealer i bygget fikk seg en real oppgradering innvendig, til glede for nye leietakere som nå har flyttet inn.