Skrevet av: Elisabeth Selvik Hjelle|18.02.21

Camilla (20) liker både å lære seg ny teori og være aktiv. Byggdrifterfaget ble løsningen. Nå er hun lærling, og får stadig bryne seg på nye utfordringer i arbeidshverdagen

Da Camilla Hovda (20) begynte på bygglinja på videregående skole, hadde hun egentlig planer om å bli betongarbeider. Men siden hun ønsket seg et yrke hvor hun både fikk bryne seg på teoretiske og praktiske oppgaver, valgte hun isteden byggdrifterfaget. Nå jobber hun som lærling, og sammen med kollegaene sine har hun ansvaret for tre store bygg i Oslo sentrum. 

-Det jeg liker så godt med jobben er at jeg aldri vet hvordan arbeidsdagen blir når jeg kommer på jobb, sier hun. 

Etter ett år på bygg og anlegg og ett år på byggteknikk på videregående, begynte Camilla som lærling i KLP Eiendom. Hun forteller at hun er overrasket over varierte dagene er, og ikke minst hvor mye som kreves for å drifte store bygg. 

-Alt fra klimaanlegg, elektriske anlegg og vannrør til garasjeporter, vinduer og dører skal til enhver tid fungere. Hvis det er noe som ikke fungerer, må man finne ut av feilen, og rette det opp, forteller Camilla. 

 

Det jeg liker så godt med jobben er at jeg aldri vet hvordan arbeidsdagen blir når jeg kommer på jobb

— Camilla Hovda

 

Miljøfokus og økonomi 

I tillegg til å lære om tekniske anlegg, lærer Camilla også om økonomi, budsjetter og miljøvennlig drift. Selv om man lærer mye på skolen og i lære, forteller Camilla at man stadig møter nye utfordringer som må løses. 

-Så det er på en måte som å ha flere yrker på en gang. En dag kan man sitte på kontoret, og en annen fly rundt og fikse en feil man aldri har vært borti før. Det er virkelig en variert og utfordrende jobb, noe som passer meg veldig bra, sier Camilla. 

I byggene som Camilla drifter, jobber det omtrent 2500 personer, i tillegg til at flere er ut og inn.  

-En viktig oppgave for oss er at byggene drives miljøvennlig. Vi har ansvaret for byggenes energieffektivitet. Det er både fordi vi er opptatt av miljøvennlig drift, men også fordi vi vil holde leietagernes kostnader så lave som mulig, forteller hun. 

Sosialt fellesskap 

Camilla er glad for muligheten hun har fått som lærling i KLP Eiendom og har blitt godt inkludert i arbeidsmiljøet. 

-Man skulle kanskje tro at dette yrket ikke var særlig sosialt. Men det er det virkelig. Vi følger opp leietakerne, og dessuten samarbeider vi og hjelper hverandre på arbeidsplassen. Jeg har fått mye kunnskap herfra som jeg kan ta med meg videre i utdannelsen, og jeg har lært mye av mennesker jeg har møtt - og hatt det veldig morsomt på jobb attpåtil, forteller byggdrifterlærlingen. 

SØK LÆREPLASS SOM BYGGDRIFTER

AOF OPPLÆRINGSKONTOR

 

Kilde: KLP Eiendom og Aofok.no

P1010058.jpg
Camilla er lærling hos KLP Eiendom og stortrives
P1010366.jpg
Sjefen, Driftstekniker Laila Dalen og Camilla har det gøy på jobb!
P1010036.jpg
Ingen dag er lik, og mye av jobben består i å følge opp leietakere