Skrevet av: Elisabeth Selvik Hjelle|07.10.20

Om få år kan du gå topptur i vakker norsk natur, midt i Oslo sentrum. På toppen av et nytt høyhus, skal Norsk Friluftsliv og utbyggeren KLP lage landets første besøks- og kompetansesenter for friluftsliv.

- Tenk å sitte på en stein og drikke kokekaffe mens morgenrushet tiltar på gateplan, hundre meter under deg. Det er planen for dette prosjektet, sier Sverre Thornes, konsernsjef i KLP. 

Utbyggeren KLP Eiendom har inngått avtale med Norsk Friluftsliv om å bygge et nasjonalt besøks- og kompetansesenter med friluftslivsopplevelser ingen før har sett.  Avtalen innebærer at Norsk Friluftsliv og Syklistenes Landsforening får disponere toppetasjen leiefritt, i første omgang for ti år fra ferdigstillelse. Som i annen utmark skal også allemannsretten etter planen gjelde her, hvilket betyr at etasjen skal være tilgjengelig for alle, enten det er innbyggere, organisasjoner, skoler, barnehager, medier eller andre.  

Drømmen om nasjonalpark på taket 

- Det vil være mulighet for topptur, en takbygget «nasjonalpark», bålplass og fossefall. Målet er å skape inspirasjon til naturopplevelser, muligheter til selv å prøve aktiviteter, kunnskap om byplanlegging, nærfriluftsliv og naturen som læringsarena i skolen, sier Lasse Heimdal, prosjektkoordinator for Norsk Friluftsliv. 

Urbanisering og natur har lenge stått i en motsetning, men det håper utbyggeren KLP og Norsk Friluftsliv å endre med dette prosjektet. 

- Formidlingssenteret vil løfte hele friluftslivet i Norge, og kunne ta oss mer målrettet inn i en fremtid hvor folk bor stadig tettere, men også hvor friluftslivet blir viktigere og viktigere for den enkelte og i byplanleggingen, sier Siri Meland, fungerende generalsekretær Norsk Friluftsliv, fellesorganisasjonen for nasjonale 18 friluftslivsorganisasjoner.  

Henter frem Akerselva  

Bygget skal oppføres der den gamle postterminalen ligger i Schweigaardsgate i Oslo, og er planlagt med natur, miljø og klima for øyet.  Det er et arkitektfellesskap bestående av Kristin Jarmund arkitekter, C.F. Møller arkitekter og Rodeo Arkitekter som tegner bygget. Prosjektet skal åpne opp området for gående og syklende, og flere grønne byrom vil totalt forandre det som i dag er et grått og lite trivelig område.  

I tillegg vil Akerselva åpnes under Nylandsbrua, der den har ligget i kulvert siden 60-tallet.  

- For KLP handler dette om å gå foran som en innovativ og ansvarlig utbygger, og toppetasjen blir et godt bilde på hva KLP ønsker å få til med hele bygget – både for lokalmiljøet og naturen, sier Sverre Thornes, konsernsjef i KLP.  

Illustrasjon: Kristin Jarmund arkitekter, C.F. Møller arkitekter og Rodeo Arkitekter

Signering.jpg
Fra venstre: Prosjektkoordinator Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv, generalsekretær Morgan Andersson i Syklistenes Landsforening, og Konsernsjef Sverre Thornes i KLP. Foto: Gard Erik Arneberg/Norsk Friluftsliv
nasjonalpark bål.jpg
Illustrasjon: Kristin Jarmund arkitekter, C.F. Møller arkitekter og Rodeo Arkitekter
topptur.jpg