Skrevet av: Linn Eriksen Løken

Det er sådd noen frø på taket til Dronning Eufemias gate 71 som både gir kortreist mat og sosial sysselsetting.

Dyrker grønnsaker på taket i Bjørvika

Det er sådd noen frø på taket til Dronning Eufemias gate 71 som både gir kortreist mat og sosial sysselsetting. 

– Denne idéen fikk vi for et par år siden. Nå er den endelig realisert, forteller Vemund Frederichsen, driftssjef i KLP Eiendom.

KLP Eiendom har i samarbeid med Spiring, 4Service og PwC anlagt en takhage på bygget ved enden av Dronning Eufemias gate. Her skal det dyrkes tomater, paprika, agurk og salater som skal serveres i personalrestauranten i første etasje.

– Dette prosjektet er bærekraftig på to måter. I tillegg til at personalrestauranten får tilgang til veldig kortreiste matvarer av høy kvalitet, bidrar det til å sysselsette tidligere rusmisbrukere, forteller André Anker, verdipilot i Spiring. Selskapet har som mål å hindre tilbakefall til rusavhengighet gjennom lokal produksjon av spirer. Gjennom et samarbeid med Blå Kors sysselsettes tidligere rusavhengige som har vært i avrusning.

Skaper viktig mestring

– Dette er klienter som har hatt et tøft liv med rus og kriminalitet. Når de skal tilbake til samfunnet, opplever de ofte at det er vanskelig å komme inn i arbeidslivet. Derfor ønsker vi å lage dette så enkelt og tilrettelagt som mulig. De trenger ofte tett oppfølging og enkle oppgaver. Og det skal være oversiktlig og trygt, forteller Anker. Spiring bygger derfor ikke en stor bedrift med mange ansatte, men satser heller på små enheter som gir stabilitet og trygghet.

– De ansatte føler seg sett, og de føler at de gjør noe nyttig. Dermed skaper vi mestring. Det er det som er viktig her.

Frøene ble sådd allerede i april i på selveste Ullevål Stadion. Nå plantes de på taket i Oslo sentrum, og om et par måneder kan de første grønnsakene høstes.

– Ullevål Stadion klipper mye gress, og vi fant ut at de faktisk betaler penger for å kvitte seg med det. Vi spurte derfor om vi kunne få det, slik at vi kan bruke det i kompost sammen med matavfall fra restauranten. Ullevål Stadion sparer penger, og vi får gratis jord. Og tomatene kan vokse i gress som kanskje Erling Braut Haaland har scoret på, ler Anker.

Tomatene og de andre produktene blir kjøpt av 4Service, som driver personalrestauranten i bygget.

 

Kortreiste kvalitetsprodukter

– Takhagen gjør at vi får tak i skikkelig kvalitetsprodukter. Dette bruker vi som garnityr og smakstilsetning i maten vi serverer, sier Martin Jensen i 4Service.

– Målsettingen er å få opp volumet såpass at dette kan stå på egne ben. Vi kjøper produktene til en pris som er god – både for Spiring og for oss. Dette er et pilotprosjekt, så vi regner med å gjøre en del læring underveis, forteller han.

Både KLP Eiendom og 4Service er innstilt på å anlegge flere takhager om det viser seg at pilotprosjektet blir en suksess.

– KLP eiendom støtter seg til FNs bærekraftsmål og vi ønsker å være en positiv bidragsyter for leietakere våre og samfunnet. Dette prosjektet er derfor svært spennende, sier Tonje Holm-Fischer, eiendomssjef i KLP Eiendom.

– For å få til dette retter vi en stor takk til leietakerne på bygget og spesielt PwC som både tente på ideen med en gang, og lot prosjektet realiseres ved at adkomsten skjer via deres leieforhold, legger hun til.

– Det er for tidlig å si noe om resultatet av prosjektet. Hva det gir av endelig resultat, hvor mye produkter som kan leveres til restauranten, og hvordan sluttregnskapet blir seende ut. Målet er at dette prosjektet skal bidra positivt i flere retninger, men det skal også være økonomisk bærekraftig for alle parter, sier Martin Jensen.

Ønsker flere takhager

– Vi håper virkelig at dette blir et vellykket prosjekt. Vi vurderer allerede nå flere bygg som kan egne seg til å bygge takhage, sier Frederichsen. Han nevner KLP-bygget litt lenger ned Dronning Eufemias gate som et mulig neste steg.

– Det har vært en del arbeid med å få til dette, forteller han.

– Vi var veldig opptatt av at vi skulle gjøre dette skikkelig. Vi skulle ikke bare slenge ti paller på taket og si at vi var ferdige. Veldig mange aktører har bidratt for å få dette til. Snekkerfirmaet Hande AS, Rør og Kjøkken AS, og OneCo har levert det elektriske. Så nå har vi fått anlagt en gangvei, en liten bod til utstyr, vann og strøm, forteller han. På toppen av det hele har til og med Berggård Amundsen & Co montert et timelapse-kamera som skal filme hele prosessen fra planting til høsting.

– Det har vært veldig gøy å jobbe med. Og det blir veldig gøy å se når grønnsakene begynner å spire og vokse, sier driftsjefen.

https://www.klpeiendommagasin.no/klp-eiendom--gir-bade-kortreist-mat-og-sosial-sysselsetting/