Skrevet av: Elisabeth Selvik Hjelle|11.10.21

– Vi har spart store beløp - rett og slett på grunn av sterkt fokus på bærekraft, sier rektor Atle Bjurstedt i Gokstad Akademiet som nettopp har flyttet inn i nyrenoverte lokaler på toppen av Hvaltorget i Sandefjord.

Gjenbruk og bærekraft stod høyt på agendaen da KLP Eiendoms nye leietager skulle flytte inn.

– Vi har en sterk miljøprofil og derfor var dette en visjon som var med oss helt fra begynnelsen av, forteller Bjurstedt i Gokstad Akademiet. Ikke bare er gjenbruk bærekraftig for miljøet, men også økonomisk. Skolen har spart mye penger på å kjøpe, og få, brukte møbler – til minst like god kvalitet som nytt, om ikke enda bedre. 

– Jeg anslår at hele 90 prosent av inventaret er gjenbruk, forteller Bjurstedt mens han viser oss gjennom lokalet. Den høye gjenbruksandelen har ikke gått på bekostning av kvalitet. Tvert imot. 

– Vi fikk til og med tak i et helt auditorium - helt gratis. Vi tok kontakt med en rekke andre skoler og utdanningsinstitusjoner og forhørte oss om de hadde inventar som ikke skulle benyttes lenger. Da fikk vi napp hos Universitetet i Bergen som sa vi kunne få et helt auditorium gratis - på én betingelse: Vi måtte hente det omgående. Vi hev oss rundt og ordnet transport på rekordtid. Hadde ikke vi tatt det, ville de ha kastet det. Nå skal det få leve her i noen ekstra år, forteller Bjurstedt.

Han anslår at et helt nytt auditorium hadde kostet skolen godt over en halv million kroner.  

KLP Eiendoms skap gjenbrukt 

KLP Eiendom har selv bidratt til gjenbruket. En rekke garderobeskap i stål var blitt overflødige i et av byggene i Oslo. Bjurstedt meldte sin interesse, og nå kan alle studentene trygt låse inn sine eiendelene i etasjen under skolen.  

I skolens foajé står et gigantisk langbord. Hele 10 meter langt, støttet solid opp av føtter i sveiset stål. 

– Jeg tror bordet må veie nesten et halvt tonn, forteller Bjurstedt. 

– Bordet kommer fra et reklamebyrå i Oslo. De fikk det i sin tid håndlaget på mål, men nå hadde det utspilt sin rolle i reklamebransjen. Tilfeldigvis passet det perfekt inn i vår sosiale sone. Selgeren oppga at det kostet over 100 000 kroner å bygge bordet. Vi betalte 8000,-, sier rektoren. 

Å gjennomføre et gjenbruksprosjekt på dette nivået krever god planlegging og mye research. Derfor tok rektoren tidlig kontakt med interiør- og gjenbruksekspert Lucia Christoffersensom har spesialisert seg på brukte møbler og inventar. Christoffersen driver i tillegg nisjebutikker Finn din skatt og instagram-kontoen @finndinskatt. 

Har ikke kontroll på sluttresultatet

–  Når man skal bygge et helt miljø basert på brukt inventar, så har man ikke 100 prosent kontroll på farger og toner på møblene. Vi vet jo aldri hva vi får tak i, så vi aner dermed ikke hvordan sluttresultatet blir. Man jobber derfor på en helt annen måte enn et vanlig interiørprosjekt. Det gjelder å være smidig og løsningsorientert. Det blir mye måling, forteller hun. 

– Vi gikk bevisst for en nøytral, lys fargepalett på gulv og vegger. Dermed blir det enklere å finne møbler som passer inn, forteller hun. 

–  Jeg bruker mye tid på Finn.no. En god del mer enn de aller fleste, ler hun. 

– Jeg har lært meg å se gjennom dårlige bilder, skitt og slitasje. Jeg leter etter ting som andre kanskje ikke ser verdien i, men som med en vask eller litt pussing kan få nytt liv, forteller Christoffersen. Hun har bidratt til at skolen nå har flere flotte miljøer både i felleslokalene, klasserommene, biblioteket og i stillesoner preget av italienske designstoler og flotte kvalitetsmøbler – kjøpt til spotpris.  

Følger med en liten historie

– En ekstra bonus er at det følger en liten historie med alle møblene her, nettopp som bordet fra reklamebyrået i Oslo. Det synes jeg er litt fint. 

Nå er snart prosjektet på toppen av Hvaltorget ferdigstilt. Allerede har flere av de 200 studentene begynt å bruke lokalet. I tillegg kommer 4-500 nettstudenter.  Alle auditorium og forelesningsrom er utstyrt med kameraer som kan overføre undervisningen digitalt. 

– Dermed kan studentene få like god kvalitet på fjernundervisningen. Dette har gjort at vi har tiltrukket oss studenter langt utenfor Sandefjords grenser, sier Bjurstedt. 

– Vi er nok landets eneste skole som holder til i et kjøpesenter, forteller Bjurstedt. 

Å ha en skole på toppen av Hvaltorget kjøpesenter synes KLP Eiendoms senterleder Geir Ellefsen er berikende.

– Skolen bidrar til et positivt og ungt miljø på senteret. Vi synes det er en helt perfekt match, forteller han. 

– Dessuten har senteret mange tjenester og butikker som er praktisk for studentene å ha tilgang til – blant annet bokbutikk, matbutikk, apotek og annet. Gogstad Akademiet har også gjort avtale med en rekke av butikkene så studentene kan få gode rabatter. Siden vi også holder til midt i Sandefjord sentrum, så har vi også et veldig godt kollektivtilbud, i praksis rett på utsiden av døren, legger han til.

P1333929.jpeg
– Vi har spart store beløp - rett og slett på grunn av sterkt fokus på bærekraft, sier rektor Atle Bjurstedt i Gokstad Akademiet
P1333887.jpeg
– Skolen bidrar til et positivt og ungt miljø på senteret. Vi synes det er en helt perfekt match, forteller han.
P1333933.jpeg
P1333921.jpeg
Interiør- og gjenbruksekspert Lucia Christoffersen som har spesialisert seg på brukte møbler og inventar.