Skrevet av: Elisabeth Selvik Hjelle|14.12.20

Livet på et kjøpesenter i førjulstiden er magisk. Vi tok med kameraet på shopping og lage en liten julereportasje!

– Det er noe helt spesielt å se begeistringen i ansiktene til kundene som kommer og ser julepynten første gang.

– Det er gøy å jobbe i et kjøpesenter hele året, men jula er fantastisk, sier Pål Gravdahl. 

– Da er det en helt spesiell stemning her. Masse puls, sier han.  

Pål Gravdahl er markeds- og aktivitetskoordinator på kjøpesenteret Fornebu S. Nå har han, sammen med sine mange kolleger, stått på for å gjøre kjøpesenteret klar til jul. 

– Vi begynner å planlegge jula allerede i august, rett etter sommerferien. Det er ekstremt mye som skal gjøres klart før de hektiske ukene før julaften, sier han. Ikke minst skal senteret pyntes til jul. Og som alle vet: Julepynt på et kjøpesenter tas ikke lett på. 

I år står dyrelivet sentralt som tema. Kosedyr, fargerike fugler og kloke ugler gjemmer seg bak kvister og i pyntemose over hele senteret. 

Magisk vinterskog
– Konseptet i år er magisk vinterskog. Vi er inspirert av at vi er i et stort naurreservat her på Fornebu. Derfor tenkte vi det var helt naturlig å ta dyrene inn på senteret denne julen. De gir en god, lun stemning her inne, og dessuten elsker ungene å lete etter rever og kaniner mellom kvistene, sier destinasjonssjef Jim Thorshaug Rengård mens han holder på å rigge opp en stige under det store treet i hovedhallen. Det er nemlig en ugle som henger litt skeivt høyt der oppe. 

De to største dyrene har vært faste gjester hver jul. De heter Carl og Kjersti og har fått sin egen lille skog ved vinduet. De to reinsdyrene er blitt en stor attraksjon. Mange barn kommer for å hilse på de trofaste gjestene.  

– Og de kan synge også, sier Gravdahl mens han baner seg gjennom den tettvokste kjøpesenterskogen for å finne styringsenheten for reinsdyrene. Han trykker på en knapp og Carl og Kjersti setter stemmebåndene i gang med Bing Crosbys "White Christmas" – og den ene klassiske julesangen etter den andre følger på. Repertoaret er stort.

– Fornebu S betyr mye for de som bor i området, sier Gravdahl. Fra senteret åpnet var det ønsket å etablere seg som den gode naboen i området. Fornebu S skulle også være et inkluderende samlingsted. Det har det også blitt. 

– Det ser vi ikke minst i eierskapet som våre faste kunder har til senteret, sier han mens han viser oss vei ned trappa til frivillighetsbiblioteket. Her har de to lokale ildsjelene Holger Gulbrandsen og Mette Bay fått disponere hele 130 kvadratmeter til et gratis bibliotek.

– Da vi flyttet ut til Fornebu var det ikke kommet noe særlig tilbud her ute, sier Mette Bay. Kort tid etter åpnet Fornebu S – og ekteparet øynet en mulighet.  

– Vi ringte til daværende senterleder, Elisabeth Selvik Hjelle, og spurte om det kunne være en mulighet for å samarbeide om et frivillighetsbibliotek, forteller hun. Samarbeidet ble raskt etablert, et flott lokale ble satt av, lys, stoler og ikke minst bokhyller ble satt opp. Bøkene fikk ildsjelene fra et nedlagt bibliotek, fra et forlagshus og ikke minst fra lokale bokormer som vil slanke bokhylla hjemme. Hver uke mottas kassevis med nye bøker. 

– Det som er annerledes med dette biblioteket er at du ikke trenger å levere tilbake bøkene. Finner du en bok du liker, kan du bare beholde den, sier Holger Gulbrandsen.

En ekte Fornebupilot
En kar som ofte frekventerer i biblioteket og Fornebu S er fotograf og forfatter, og ikke minst lokal ildsjel, Paal Alme. Opp gjennom årene har han vært engasjert i lokal idrett, lokale arrangementer og nå også som initiativtager og styreleder i den ideelle organisasjonen Fornebupiloten. I tillegg har Alme tatt flere titusener fotografier fra Fornebu opp gjennom historien. 

– Jeg ble spurt av Fornebu S om jeg ville stille ut noen bilder fra området. Derfor har jeg funnet frem bilder som forteller litt om historien til Fornebu, sier han og viser oss frem til den lille fotoutstillingen. 

– Dette er på mange måter reportasjebilder som jeg har plukket ut fra Fornebu som jeg mener representerer nærområdet, forteller han mens han viser bilder fra den gamle flyplassens 75 års jubileum, spektakulære flyshow, vakre vårblomstringer og yrende fugleliv. 

– Vi ser at Fornebu S er et samlingssted som favner alle aldre, fra barnehagebarna som kommer hit ved spesielle anledninger, til eldresenteret som kommer hit og tar enn kaffe og har dette som et møtested, forteller Alme. 

Pål Gravdahl kan bekrefte at nedslagsfeltet til Fornebu S er bredt. 

– Det er på en måte det som gjør dette til en utrolig spennende og levende arbeidsplass, forteller Pål Gravdahl. 

– Det er det lokale engasjementet, ildsjelene som bidrar til å gjøre Fornebu S til en destinasjon. Ingen dag er lik, og det er alltid nye og spennende utfordringer, sier han. 

P1188460.jpg
Markeds- og aktivitetskoordinator Pål Gravdahl forteller oss om arbeidsdagen
P1188539.jpg
Destinasjonssjef Jim Torshaug Rengård dekorerer treet
P1188488.jpg
De to lokale ildsjelene Holger Gulbrandsen og Mette Bay
P1188646.jpg
Fotograf og forfatter, og ikke minst en god nabo, Paal Alme
P1188661.jpg
Utstilling med motiver fra Fornebu ved Paal Alme henger på kjøpesenterets vegger