Skrevet av: Linn Eriksen Løken|22.03.22

KLP s praktbygg på pynten av Tjuvholmen er nå BREEAM In-use sertifisert i tett samarbeid med leietaker BAHR.

Arkitektperlen på Tjuvholmen miljøsertifisert

KLP s praktbygg på pynten av Tjuvholmen er nå BREEAM In-use sertifisert i tett samarbeid med leietaker BAHR.

– Det som er spesielt i denne prosessen, er at leietager selv, advokathuset BAHR, tok initiativet til sertifiseringen, og ønsket å være med i arbeidet. Det synes vi er råkult, sier Bærekraftsrådgiver i KLP Eiendom, Ingvild Mysen. BREEAM er et verdensomspennende sertifiseringssystem for bygninger. Klassifiseringen henger høyt, og gjennomføringen er krevende.

– BAHR sin deltagelse og innsats er rett og slett unik, forteller hun da hun presenterer prosjektet for BAHR ansatte.

– KLP tenker langsiktig som byggeier, forteller Ingvild. Vi har et evig perspektiv på investeringene våre. Derfor er vi opptatt av kvalitet i alle ledd og vi ønsker bærekraftige eiendommer. Fra prosjektstart i 2018 er energibruken i bygget redusert med 500 000 kWh. Hittil i år har vi spart 15% sammenlignet med fjoråret, og med dagens strømpriser er det klart at dette innebærer en stor økonomisk besparelse i tillegg til å redusere utslipp fra eiendommen.

Tre sertifikater på én gang

BREEAM In-use utsteder sertifikater på tre områder: Selve eiendommen, forvaltningen av eiendommen og til slutt bruken av den.

– Tjuvholmen Allé 16 er den første eiendommen som har gått gjennom med alle sertifiseringer. Men denne eiendommen lar seg ikke sertifisere helt uten videre, arbeidet var omfattende, forteller hun. Det er skikkelig gøy, sier partner i BAHR, Anne Sofie Bjørkholt.

– Det er et nydelig bygg. Arkitektperlen Tjuvholmen Allé 16 særpreges av sin enorme kurvede form, stor takhøyde og store rom som krever en del oppvarming og ventilasjon.

– Vi fikk noen aha-opplevelser underveis, og vi fikk til ting vi før ikke trodde var mulig, sier Bjørkholt.

– Blant annet oppdaget vi at systemer med kald og varm luft jobbet mot hverandre, noe som førte til unødvendig bruk av ventilasjon. Dette fikk vi justert og fikset – og inneklimaet ble bedre for brukerne, samtidig som energiforbruket gikk ned.

– Vi har også hatt mye fokus på bærekraft i kantinen. I tillegg har vi jobbet med biomangfold, kildesortering og transport, forteller Cathrine Stornæs, Leder for administrasjonen, og ansvarlig for BREAM In-Use sertifiseringen hos BARH.

Har med de ansatte

Hun legger til at det var et viktig poeng fra starten av å ha med seg de ansatte i prosessen. Og her har engasjementet vært stort. Blant annet ble det satt opp en miljøgruppe som har arrangert månedlige miljølunsjer med inviterte foredragsholdere.

– Allerede før pandemien økte vi bruken av digitale møter for å redusere transportbehovet. Transport til og fra et bygg har også ett stort forbedringspotensialet. Dette tiltaket fikk jo litt hjelp av pandemien, men vi regner med at det har satt seg noen vaner som kommer til å bli. Det blir nok færre flyturer fremover, sier hun. 

BAHR har ofte møter i nærområdet eller på ulike steder i Oslo. For å spare en tur i bil så har advokatbyrået fått på plass en sykkelstall, med solide sykler som alltid holder god stand. På vinteren er de utstyrt med piggdekk.

– Og vi passet selvsagt på at dette er sykler hvor det går an å sitte på med skjørt, så det har vi tenkt på, smiler hun.

En viktig del av reisen mot et mer bærekraftig bygg er å faktisk samle data på alt som gir utslag på miljøet. Derfor fører advokatselskapet et klimaregnskap. Her samler de tall på alt fra forbruk av kjøtt, fisk, energi-, vannforbruk og reiser.

Bidrar til stolthet

– Det føles veldig deilig å endelig være i havn, smiler Bjørkholt. Hun innrømmer at det ble en hektisk innspurt og mange ansatte har jobbet beinhardt.

– BREEAM er et veldig akademisk verktøy, og det må oversettes til et mer praktisk perspektiv. Her har vi fått god hjelp av Ingvild Mysen i KLP forteller hun. Hun forteller at det betyr mye for BAHR å holde til i et miljøsertifisert bygg.

– Ikke minst gir det mye stolthet. Vi viser at vi bidrar med vårt. Vi kan dermed snakke med troverdighet overfor kundene våre. Det gir oss også medvind på andre klimatiltak. Det drar med seg firmaet i riktig retning. Og så tror jeg også det har betydning for rekrutteringen. Arbeidstakere i dag vil jobbe på et sted som har de rette verdiene, legger Bjørkholt til.  

BAHR tar syklene i bruk.jpg
Miljø handler også om transport til fra bygget. BAHR har derfor en oppgradert kjelleren med en sykkelstall. Dermed er det ingen grunn til å bestille taxi når man skal på eksterne møter. Foto: Björn Audunn Blöndal
Fellesbilde mindre 2.jpg
Representanter fra KLP og BAHR på markering av Breeam In-Use sertifiseringen
Ingvild mindre.jpg
Ingvild Mysen viser frem arbeidet rundt sertifiseringen til BAHR ansatte
Anne Sofie og Cathrine BAHR mindre.jpg
Tjuvholmen Allé 16 er den første eiendommen som har gått gjennom med alle sertifiseringer. Det er skikkelig gøy, forteller partner i BAHR, Anne Sofie Bjørkholt. Her med Cathrine Stornæs, leder for administrasjonen i BAHR.