- Jobben vår er å gi avkastning på penger vi forvalter for 900 000 pensjonister. Da må vi investere i det som lønner seg på lang sikt.

Som direktør for hotellforvaltning og kjøpesenter i KLP Eiendom, består hverdagen til Christopher Raanaas av en lang rekke små avgjørelser. Og noen veldig store. 

– Den ene dagen kan vi by 1,1 milliarder for et bygg. Den neste dagen vurderer vi om det er riktig å bruke 100 000 kroner på å skifte fliser. Det kan kanskje virke som motsetninger, men for oss er det to sider av samme sak – det handler om å skape verdi. 

Tilbake til røttene

Regnet pisker mot vinduene, men inne i lobbyen på Radisson Blu Park Hotel på Fornebu knitrer det i peisen. 

– Det er som å komme hjem, sier Raanaas og smiler avslappet. For 26 år siden var det nemlig han som sto bak resepsjonen der borte. Det var hans første jobb, men han fikk raskt store sko å fylle.

For kort tid etter at han startet, stengte flyplassen på Fornebu. Omsetningen ble halvert over natta, og lyspunktene var vanskelige å få øye på. Men da alt var som mørkest, kom en ny direktør inn. Han valgte å trekke frem de halmstråene de hadde, og klarte å snu innstillingen til de ansatte. Det gjorde et hav av forskjell, forteller han:

– Der og da bestemte jeg meg for at en sånn leder skal jeg også bli. Jeg skal være den som motiverer andre. For jeg tror at vi mennesker har en enorm kapasitet, vi kan få til alt vi har lyst til, og som leder kan du bidra til dette.

Det er 26 år siden Christopher Raanaas selv jobbet på her på Radisson Blu Park Hotell på Fornebu. Så stengte flyplassen.

 

Drives av resultater

Han er glad i mennesker, og vil at de skal ha det bra. Samtidig er det resultatene som driver ham. Og med 2,2 millioner kvadratmeter eiendom, kan KLP Eiendom gjøre en forskjell. Det er en stor motivasjon.

– Akkurat nå haster det å få ned klimaavtrykket. For eksempel har vi et ventilasjonsanlegg på Byporten kjøpesenter, som kan holde koken et par år til. Prisen for å skifte de ut er 12 millioner, men det vil gi et helt annet energiforbruk. Da er det ikke mer å tenke på, sier han.

Men det er en konstant avveining, og noen samarbeidspartnere forstår ikke hvorfor KLP Eiendom ikke bare kan bruke pengene, når de har så mye?

– Men våre penger er jo kommunenes penger. Og når kommunene har en større buffer, kan de bruke penger på ting som virkelig betyr noe. 
 

En kollega presenterte en gang selskapets resultater i antall engangshansker til hjemmehjelpen, og liter vann i bassengene. Det gjorde inntrykk.– Da får du litt gåsehud. Så selv om jeg forvalter store verdier, har vi et veldig sterkt verdisyn som gjør det enkelt å holde seg nede på jorda.

 

 

Hang på senteret

Mens hotelldrift tidlig ble en del av DNA-et, hadde han mye å lære om butikkdrift, trender og mote da han tok over ansvar for kjøpesentrene for noen år siden. 

Da gikk det som det måtte – Christopher begynte å henge på kjøpesenter.

– For meg er det viktig å ha kunnskap om det feltet jeg skal lede. Har jeg ikke det, kan jeg ikke ta de beste beslutningene. 

Han mener at KLP Eiendom blir et bedre selskap av å ha hoteller og kjøpesentre i porteføljen:

– Verdiskapningen foregår i selve byggene, det handler om å skape gode opplevelser, som bidrar til sterke resultater. Så jeg tenker at kontorbyggene er brød og smør for oss i KLP Eiendom, mens hotell og kjøpesenter er krydderet.

Lidenskap for golf

Drivkraften til å lære mer har alltid vært sterk. Samtidig har han tålmodigheten som trengs for å få det til. Det har kommet godt med de utallige timene han har tilbrakt på greenene på Oslo golfklubb. I seks år var han på landslaget. Nå er han styreleder for gamleklubben, og opptatt av å bidra med det han kan, som å lede byggeprosjektet av det nye klubbhuset som sto klart i 2020. 

Og det er nok ikke et sånt klubbhus som du kanskje ser for deg nå. Her snakker vi 2000 kvadratmeter, med treningssenter, innendørs golfsenter, og restaurant. Men Raanaas følte seg på hjemmebane.

– Jeg hadde mye erfaring om hva du må passe på som eier og byggherre. Samtidig lærte jeg mye om hverdagen til de som leder slike byggeprosjekter, og det tror jeg kollegaene mine på jobben setter pris på. Så jeg har ikke så dårlig samvittighet for at jeg i en periode  jobbet dobbelt, smiler han.

Løser problemer før de oppstår

Raanaas er glad for de erfaringene han har med seg fra hotellivet, da hverdagen besto i å løse gjestenes mange behov og problemer. Som den gangen en naken mann sto i vinduet i femte etasje, og truet med å hoppe hvis han ikke fikk snakke med Tor Erling Staff. Eller den gangen han måtte lete byen rundt etter en prest klokken 12 på julaften. 

Han fant alltid en løsning. Men akkurat det, er det greit å være ferdig med. Nå jobber han for å løse problemene før de oppstår. 

L1050784.jpg
Det er 26 år siden Christopher Raanaas selv jobbet på her på Radisson Blu Park Hotell på Fornebu.

 

BAB03122.jpg
Lidenskap for golf